CaixaForum Barcelona | Telefèric de Montjuïc
  • Inici
  • CaixaForum Barcelona

CaixaForum Barcelona

De fàbrica modernista a centre cultural

Hola Barcelona, your travel solution

Als peus de la muntanya de Montjuïc, es troba el CaixaForum, un centre social, cultural i educatiu. L’edifici que ocupa, projectat per l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch, havia estat la seu de l’antiga fàbrica tèxtil Casaramona. Actualment, el CaixaForum acull exposicions i activitats culturals.

Per què visitar el CaixaForum?

A més de ser un centre social, cultural i educatiu, el CaixaForum enlluerna per la seva arquitectura d’estil modernista. Es tracta d’un edifici de més de 12.000 m², construït en maó vist, que va rebre el Premi Anual d’Edificis Artístics l’any 1913. Consta d’un conjunt de naus horitzontals d'una sola planta, per facilitar el trasllat de mercaderies mitjançant un sistema de carrers interns que alhora també servien de tallafocs, un sistema similar al de l'Hospital de Sant Pau.

L’edifici va ser declarat monument històric d’interès nacional l’any 1976. L’any 2002, quan la Fundació La Caixa va adquirir-lo, va decidir remodelar-lo conservant l’estructura original. L’arquitecte japonès Arata Isozaki va dissenyar la monumental estructura de vidre i acer, en forma d’arbre, que es troba just abans d’accedir a l’edifici.

El centre compta amb 5 sales d’exposició que acullen mostres d'art antic, modern i contemporani, i organitza activitats diverses (cinema, música, conferències, cicles de literatura i pensament, etc.) així com programes educatius escolars i familiars.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: L’edifici del CaixaForum va allotjar la fàbrica Casaramona, que va ser tot un referent a l’època per ser la primera a utilitzar energia elèctrica per a la producció. I no només això, sinó que també es va dissenyar posant especial atenció en les condicions higièniques dels treballadors i aprofitant al màxim la llum natural.
  • Consell del barceloní: Si entreu fins al vestíbul, podreu contemplar dues obres: el mural que l’artista Sol LeWitt va fer específicament per al nou centre i el núvol de neó que Lucio Fontana va realitzar per la Triennal de Milà de 1953.
  • Imprescindible per: Per conèixer el vessant més social de Barcelona. A banda de les exposicions, el CaixaForum destaca per la seva àmplia agenda d’activitats culturals, educatives i d’oci, que organitza per a tot tipus de públic.