Museu Nacional d'Art de Catalunya | Telefèric de Montjuïc

Amb motiu de la convocatòria de vaga pel Dia Internacional de la Dona, divendres 8 de març, el servei del Telefèric de Montjuïc es pot veure afectat. Disculpeu les molèsties.

8/3: amb motiu de la convocatòria de vaga pel Dia Internacional de la Dona, el Telefèric de Montjuïc no ofereix servei.

  • Inici
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya

Museu Nacional d'Art de Catalunya

Un recull de peces úniques de l’art català

Hola Barcelona, your travel solution

El Museu Nacional d’Art de Catalunya destaca per la seva col·lecció d’art romànic, considerada una de les més completes del món. També té valuoses peces d’art del gòtic, del Renaixement, del barroc i d’art modern.

Telefèric de Montjuïc, a l’app Hola Barcelona

La teva app per descobrir la ciutat des de l’aire amb el Telefèric de Montjuïc: trajecte, parades i llocs més emblemàtics. També hi portaràs els teus bitllets còmodament!

app Hola Barcelona

Per què visitar el Museu Nacional d’Art de Catalunya?

El Museu Nacional d’Art de Catalunya, ubicat al Palau Nacional de Montjuïc, acull fins a 25.000 peces de col·leccions que van des de l’art romànic i gòtic fins a l’art modern, passant pel Renaixement i el barroc. Hi podem veure també mostres de dibuixos, de gravats i cartells, de fotografia i de numismàtica.

La seva col·lecció romànica, que engloba peces dels segles XI al XIII, és la més important del museu. Destaca la impressionant sèrie de conjunts de pintura mural, gran part de la qual procedeix de petites esglésies rurals dels Pirineus. Entre elles, cal destacar el famós "Pantocràtor" o "Crist en Majestat", obra cabdal del segle XII, que es trobava a l’absis de Sant Climent de Taüll. Dins d’aquesta col·lecció també cal fer esment al conjunt de pintures sobre fusta, únic a Europa.

El fons d’art gòtic, que suposa el període que s’allarga des de finals del segle XII fins al XV, mostra la plenitud i el moment de màxima expansió territorial catalana en el context de l’Europa mediterrània de l’època. Es poden admirar obres mestres dels pintors Jaume Huguet, Lluís Dalmau, Bernat Martorell i Lluís Borrassà, entre d’altres.

L’art del Renaixement i del barroc està representat, bàsicament, per les obres que procedeixen de la col·lecció privada del polític i mecenes català Francesc Cambó. Són peces del "quattrocento" italià i dels mestres del "cinquecento", com Sebastiano del Piombo o Ticià, i també de pintura espanyola, que engloba des del Segle d'Or fins al rococó. Fora del llegat Cambó cal destacar un "Martiri de Sant Bartolomé" de Ribera, una "Immaculada" de Zurbarán, i un "Sant Pau" de Velázquez.

La col·lecció d’art modern del Museu Nacional d’Art de Catalunya neix a partir de l’Exposició Universal de 1888 i actualment reuneix un conjunt del millor art català des del començament del segle XIX fins als anys 40 del segle XX. El recorregut s’inicia en el neoclassicisme i avança pel romanticisme i el realisme fins a arribar al Modernisme.

En aquesta col·lecció destaquen pintures com "La vicaria" de Marià Fortuny, junt amb obres d’altres artistes representatius del Modernisme, com Antoni Gaudí o Ramon Casas, i de les avantguardes, com Picassó o Miró. D’altra banda, el museu acull alguns conjunts excepcionals d’interiorisme procedents de les cases Amatller, Lleó i Morera i Batlló.

L’edifici seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya també té el seu interès artístic i arquitectònic. Es tracta del Palau Nacional de Montjuïc, que es va inaugurar amb motiu de l’Exposició Universal de 1929. D’estil classicista, té una superfície de gairebé 50.000 m². Destaca la seva façana, que està coronada per una gran cúpula, inspirada en la de Sant Pere del Vaticà. Les vistes que proporciona des del pati del davant són de les més excepcionals de la ciutat. Aquest palau acull el museu des del 1934, tot i que en els seus inicis la col·lecció es limitava a art medieval, i no va ser fins més tard que es va ampliar a altres períodes.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: Des del 2004, el museu acull també un conjunt de pintura i escultura de la Col·lecció Thyssen-Bornemisza. Entre elles es troben obres de Marià Fortuny, Ramon Casas i Antoni Tàpies, entre d’altres.
  • Consell del barceloní: El Museu Nacional d’Art de Catalunya organitza exposicions temporals que van més enllà de la temàtica del museu.
  • Imprescindible per: Gaudir d’una de les millors mostres d’art romànic.