Estadi Olímpic Lluis Companys | Telefèric de Montjuïc

A causa de la convocatòria de vaga pel Dia de la Dona, el dilluns 8 de març, el Telefèric de Montjuïc no oferirà servei.

  • Inici
  • Estadi Olímpic Lluis Companys

Estadi Olímpic Lluis Companys

L’espai central dels Jocs Olímpics de Barcelona‘92

Hola Barcelona, your travel solution

L’Estadi Olímpic Lluís Companys ha quedat gravat en la retina de molts barcelonins  com l’espai que va acollir l’esdeveniment esportiu més important de la història de ciutat: la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92. Però, molt pocs ciutadans saben que aquest estadi, en realitat, es va construir l’any 1929, tot i que ha patit des d’aleshores nombroses remodelacions.

Per què visitar l’Estadi Olímpic?

El 25 de juliol de 1992, Barcelona va saludar el món sencer amb un sonor “Hola” des de la pista central d’aquest estadi. Era durant la cerimònia d’inauguració de les XXV Olimpíades. Sens dubte, aquest estadi és un lloc clau per a la història recent de Barcelona, tot i que els seus orígens es remunten a l’any 1929.

Amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, es va encarregar a l’arquitecte Pere Domènech i Roura construir aquest edifici. Però, posteriorment, la instal·lació va quedar en desús fins que Barcelona va ser escollida com a seu olímpica i es va posar en marxa la seva remodelació, a càrrec de l'equip d'arquitectes Gregotti, Correa, Milà, Margarit i Buixadé.

L’estadi es va renovar completament i només es va conservar la façana i les dues escultures de genets de Pau Gargallo. El nivell de la pista de l’edifici es va rebaixar i la pedra que se’n va extreure es va utilitzar per a la construcció de la Sagrada Família. La remodelació de l’edifici també es va traduir en noves graderies amb capacitat per a 56.000 espectadors.

El nou estadi va acollir les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics Barcelona’92, així com la V Copa del Món d’Atletisme, celebrada el 1989, i que va servir per inaugurar l’estadi i posar-lo a prova per a les Olimpíades. Després del 1992, l’estadi s’ha aprofitat per a tot tipus d’esdeveniments, no només esportius. Entre 1997 i 2009 va ser també el camp de futbol del RCD Espanyol.

En els darrers anys, l’edifici encara ha viscut una nova remodelació, amb motiu del 20è Campionat d'Europa d'Atletisme, que es va celebrar el 2010. Des d’aleshores la capacitat ha augmentat fins als 60.000 espectadors.

 

Per als més curiosos

  • Sabies que: No va ser fins a l’any 2001 que l’estadi va passar a anomenar-se Estadi Olímpic Lluís Companys, en homenatge a qui va ser president de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil.
  • Consell del barceloní: El peveter amb què es va encendre el foc dels Jocs Olímpics encara es conserva. El podreu veure a l’estadi.
  • Imprescindible per: Nostàlgics dels Jocs Olímpics de Barcelona’92.